[...] w Mr. Olympia 2022. Może będziecie zaskoczeni, ale nie rzucił się od razu na jedzenie. Derek zjadł to, co zwykle spożywał po zawodach, a jego pierwszym posiłkiem były białka jaj i płatki owsiane. Tym razem mógł dodać sól i nie musiał odmierzać porcji co do grama. Na główny posiłek Lunsford skonsumował trzy cheeseburgery z podwójną wołowiną wagyu [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Nieswoiste zapalenia jelit (Inflammatory Bowel Disease – IBD) to przewlekłe choroby przebiegające z okresami zaostrzeń i remisji, wymagające stałego leczenia farmakologicznego, a często również hospitalizacji i interwencji chirurgicznych. W świetle aktualnego stanu wiedzy uważa się, że nieswoiste zapalenia jelit są spowodowane przez rozmaite [...]
Tarczyca jest niewielkim gruczołem, który znajduje się w okolicach szyi i posiada kształt zbliżony do "motyla". Pomimo że jest ona mała, odpowiada za bardzo ważne funkcje, wpływając m.in. na tempo pracy serca i tempo metabolizmu. Tarczyca odpowiada również za proces termogenezy, jak i wykorzystanie składników pokarmowych diety. Co warto [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] (osoby otyłe mają mniej IGF-1, co w sumie nie powinno dziwić, gdyż wykazano także związek z mniejszym poziomem testosteronu u otyłych), Wiązanie biotyny do awidyny z białka jaja powoduje jej niedostępność dla mikroorganizmów, a tym samym zapobiega ich namnażaniu. Jako taką, awidynę można uznać za bakteriostatyczną. Biotyna bierze udział w wielu [...]
[...] odpowiedniej ilości białka” Jest to prawdopodobnie najczęstszy ze wszystkich mitów związanych z roślinnymi dietami. Osoby, które jedzą mięso albo chociaż nabiał i jaja, mają łatwiej w kwestii uzupełniania białka, ale nie jest powiedziane, że na diecie roślinnej niemożliwe jest dostarczenie tego makroskładnika w odpowiednich ilościach. [...]
[...] kondycję? Wśród składników mineralnych, które decydują o wyglądzie naszej skóry, znajduje się cynk. Znakomite źródła cynku to: kasze, warzywa strączkowe, owoce morze, jaja, drób oraz wołowina. Dla kondycji skóry cenne są witamina A i witamina E. Witamina A znajdująca się m.in. w: mleku, serze, żółtkach jajek, maśle, tranie, wątrobie, a [...]
[...] osób starszych. ALLNUTRITION Whey Protein można wykorzystywać o dowolnej porze, czy to do porannej owsianki, na obiad, zamiast kurczaka, do przysłowiowego ryżu, czy też do jajek na kolację. Ze względu na dużą dynamikę uwalniania aminokwasów, polecana jest także w okresie okołotreningowym. W zależności od zapotrzebowania można stosować ją także [...]
Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D? Celem [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
[...] się z żywności dostępnej lokalnie i sezonowo. Jak do wszystkiego, należy podejść do niej z pewną dozą rozsądku. Z pewnością podobne "szkody" wyrządzimy środowisku, zjadając jajka czy porcję mięsa w tygodniu, jak umieszczając w swoim menu codziennie awokado i orzechy brazylijskie, których uprawa nie jest mniej czy bardziej przyjazna naszej Ziemi.
[...] chaos. Zrezygnuj z fastfoodów, ogranicz słodycze, słodkie napoje, alkohol i papierosy. Jedz przede wszystkim produkty nieprzetworzone. Sięgaj po świeże warzywa, owoce, chude mięso, jajka, ryby, orzechy i pełnoziarniste zboża. Jeśli mimo wprowadzonych zmian nie odczuwasz poprawy, wykonaj badania krwi i udaj się na konsultację do lekarza.
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] TOP 6 diet wegetariańskich - czym się różnią diety wegetariańskie? Dieta wegańska Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, masło, jajka, nabiał, miód, a nawet żelatynę. Weganie nie jedzą także produktów, do których w procesie wytworzenia używany był jakiś produkt pochodzenia zwierzęcego. Ponadto [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Stosowanie diety bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. W przypadku osób cierpiących na chorobę zwaną celiakią objawy nasilają się po spożyciu nawet niewielkich ilości glutenu. Na szczęście unikanie pszenicy [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Diety bezglutenowe stały się popularne nie tylko wśród osób z celiakią. Celebryci, aktorzy, sportowcy, podążają za modą i stosują dietę bezglutenową. Niektórzy uważają, że eliminacja glutenu wyzwoli ich od wszelkich chorób - inni, że pomoże im to zrzucić kilka kilogramów. Odpowiemy dziś na pytanie, czy dieta bezglutenowa może pomóc Ci schudnąć? [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]